コンセプト

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(株)惣兵衛を経営する 畠山さゆりは300年ほど続く花巻の稲作農家で育ちました。
食べ物の大事さを常日頃話してくれた亡き父惣兵衛。
その父の名前をつけた無農薬玄米をいろいろな形でみなさまに提供しております。
食材は惣兵衛米と未精製の穀物を中心に野菜、豆、海藻の4種を使います。

【玄米】無農薬惣兵衛米。2004年より化学肥料や化学農薬を使用せず、再生マルチ紙による田植えとマメな草刈りでつくっています。

【味噌】味噌は惣兵衛米生味噌。無農薬玄米をぜいたくにも麹に加工し、国産大豆(宮城の南部シロメ)で非加熱で1年熟成させた生味噌です。

【豆】なるべく国産のもの、外国産なら無農薬、有機栽培のものを使います。

【醤油】地元の醤油メーカーが自然醸造したものを使っています。

【野菜】地場の有機栽培農家さんと複数契約し、なるべく地元の旬のものを使います。

【海藻】主に岩手三陸や国産のものを使います。
調味料は、化学調味料は使わず、昔ながらの自然製法のものを使います。

【塩】還元作用が強いキパワーソルトやミネラルが入った自然塩を使います。

【水】お料理に使う水はもちろん、製氷機の氷も濾過した水を使います。

【天然ミネラルなるばるミネラル】玄米を炊いたり、お料理に足したり、ケースに応じて天然ミネラルを補給しています。

【甘味】白砂糖、人工甘味料は使いません。メイプルシロップ、てんさい糖、アガぺシロップなど自然の甘味料を使います。

【油】揚げ油やお菓子には、九州石橋製油の無添加国産なたね油一番しぼりを使っています。その他にはオーガニックのオリーブオイル、圧搾式のごま油を使います。

【酢】京都の料亭御用達、15の工程を踏んで丁寧につくる千鳥酢を使います。洋風料理にはオーガニックのバルサミコ酢を使う場合もあります。

【みりん風】自然製法で長時間じっくりと熟成させた醗酵調味料「味の母」を使います。

The word  “惣(so)”in“惣兵衛(Sobe)” means “whole”.
we have been growing rice for more than 300 years, so we are particular about “the whole brown rice”.
We have opened “Sobe’s Cafe” for happy dining to eat whole brown rice.

Sobe's vegan cuisine are made with 4 kinds of ingredients, Sobe's whole brown rice and grains, local vegetables, beans, seaweed, organic and naturally grown as much as possible, and are carefully handmade without using chemical seasonings or chemical preservatives.
1 Browon rice & grains
Sobe's brown rice grown in pesticide-free since 2004 and Domestic grains
2 Miso
Natural yeast made with Sobe's Bron rice and domestic soybeans brewed in a barrel for one year without heating
3 Beans
Domestic or r foreign organic beans
4 Vegitables
seasonal ingredients from local organic farmers as much as possible
5 Seawead
Domestic seaweed
6 Salt
natural salt containing minerals and Kipower salt with strong reducing action
7 Soy souce
brewing domestic soybeans at a local soy sauce maker
8Water water and ice used for cooking go through a water purifier
9 Sweeteners natural sweeteners such as maple syrup, sugar beet, agape syrup not refined suger,refined sugar or artificial sweetener
10 Oil the first squeezed oil of rapeseed oil that is free from Kyushu Ishibashi Oil for deep-fried oil and sweets. Others use organic olive oil and squeezed sesame oil. In addition, organic olive oil and squeezed sesame oil are used
11 Vinegar "the chidori vinegar" that is carefully made in 15 steps,very populer at Japanse style restaurant at KYOTO. Organic balsamic vinegar is also used. 12 Mirin (sweet cooking rice wine)”the aji-no haha" sweet cooking rice wine made by brewing rice